Puc recuperar l’IRPH de la hipoteca?

QUÉ ÉS L’IRPH?

L’Índex de Referència dels Préstecs Hipotecaris (IRPH) és un indicador que s’utilitza en hipoteques a tipus variable. De la mateixa manera que alguns préstecs usen l’índex Euribor, altres van apostar per usar l’IRPH. De fet, aquest indicador hipotecari es va popularitzar el 2008, quan l’euríbor estava en màxims i a dia d’avui a Espanya hi ha 1,3 milions d’hipoteques que utilitzen aquest índex. Gairebé una dècada després l’ús de l’IRPH està vist per a sentència judicial del tribunal europeu.

PER QUÈ ÉS ALS TRIBUNALS?

Les demandes sobre l’ús d’aquest índex van començar el 2013, quan l’euríbor va començar a baixar a valors propers a zero arran de les baixades de tipus del Banc Central Europeu BCE, mentre que l’IRPH es va estabilitzar aprop del 2%.
Això va suposar que les hipoteques referenciades amb l’IRPH resultessin substancialment més cares que les que fan servir l’euríbor. La mitjana de sobre cost d’una hipoteca amb IRPH i una altra amb Euribor és de 25.000 euros de diferència. Podria suposar un impacte per als bancs espanyols de fins a 44.000 milions d’euros en el cas més extrem, que inclouria operacions ja finalitzades.
Les associacions de consumidors al·leguen que hi va haver manca d’informació sobre el funcionament de l’IRPH i demanen la nul·litat per manca de transparència en la seva comercialització.
 
QUÈ VA PASSAR EL DIMARTS 10 DE SETEMBRE AL TRIBUNAL DE JUSTÍCIA DE LA UE?

L’advocat general de la institució europea ha emès un informe en què les condicions de les hipoteques amb l’índex IRPH es pot considerar “complexes i poc transparents”. Les conclusions prèvies de l’advocat general no són vinculants, però la decisió definitiva dels jutges se sol ajustar molt a elles. La sentència del TJUE, que no jutja la legalitat de l’IRPH sinó si la banca va ser transparent en la comercialització, es coneixerà previsiblement a finals d’any o a inicis de 2020.
 
COM SABER SI LA MEVA HIPOTECA TÉ IRPH?

Hi ha dues alternatives per saber si la hipoteca està referenciada a l’IRPH. Són les següents:
1. Acudint a l’escriptura del contracte hipotecari
2. Revisant els rebuts de la hipoteca i el tipus d’interès que està pagant. En cas de dubte, ens envieu per correu a info@grupsisquella.com un dels dotze últims rebuts d’hipoteca que hagueu pagat, juntament amb el vostre email i telèfon.

COM PUC RECLAMAR? HI TINC DRET?

Probablement, la sentència europea sobre IRPH permetrà als consumidors reclamar importants quantitats indegudament pagades a bancs. Si en faciliteu les vostres dades personals, us mantindrem informats puntualment de com evoluciona aquest tema. En el probable cas que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea confirmi en la sentència la tesi de l’advocat general de la institució europea, ens posarem immediatament en contacte amb vosaltres per iniciar els tràmits judicials per recuperar les importants quantitats indegudament pagades. Tot això amb la professionalitat i el servei de sempre de Sisquella.


FORMULARI DE CONTACTE

   

  De conformitat amb el que estableix la normativa vigent en Protecció de Dades de Caràcter Personal, us informem que les vostres dades seran incorporades al sistema de tractament titularitat de SISQUELLA SOLUCIONS EMPRESARIALS SLP amb CIF B65264707 i domicili social a AV.CATALUNYA, 24 1 08290, CERDANYOLA DEL VALLES (BARCELONA); en endavant GRUP SISQUELLA, amb la finalitat d’atendre les seves consultes. En compliment amb la normativa vigent, informem que les dades seran conservades durant el termini estrictament necessari per complir els preceptes esmentats amb anterioritat.
  Mentre no ens comuniqueu el contrari, entendrem que les seves dades no han estat modificades, que vostè es compromet a notificar qualsevol variació i que tenim el seu consentiment per utilitzar-los per a les finalitats esmentades.
  GRUP SISQUELLA informa que procedirà a tractar les dades de manera lícita, lleial, transparent, adequada, pertinent, limitada, exacta i actualitzada. És per això que GRUP SISQUELLA es compromet a adoptar totes les mesures raonables perquè aquests es suprimeixin o es rectifiquin sense dilació quan siguin inexactes.
  De conformitat amb els drets que us confereix la normativa vigent en protecció de dades podreu exercir els drets d’accés, rectificació, limitació de tractament, supressió, portabilitat i oposició al tractament de les seves dades de caràcter personal així com del consentiment prestat per al tractament dels mateixos, dirigint la seva petició a l’adreça postal indicada més amunt o al correu electrònic info@grupsisquella.com.
  Us informem que podreu revocar en qualsevol moment el consentiment prestat a la recepció de comunicacions comercials enviant un correu electrònic a l’adreça de correu electrònic: info@grupsisquella.com.
  Podreu adreçar-vos a l’Autoritat de Control competent per presentar la reclamació que consideri oportuna.
  El lliurament d’aquestes dades implica l’acceptació d’aquesta clàusula.

  Aquest lloc web utilitza galetes pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis, així com l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, suposa l'acceptació de la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador podent, si així ho desitja, impedir que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de pàgina web. política de cookies. ACEPTAR

  Aviso de cookies