Quins són els terminis d’expedició i enviament de factures?

La factura és el document acreditatiu de la prestació d’un servei o el lliurament de béns mitjançant la qual els autònoms i les pimes cobren per l’operació. El registre del volum de factures emeses dóna clara mostra dels ingressos de l’autònom; ingressos que juntament amb les despeses constitueix la informació bàsica amb la qual ha de comptar la teva assessoria per a la presentació d’impostos.

En quin moment està obligat l’empresari a emetre i enviar la factura al destinatari? La resposta difereix si el destinatari és autònom professional o particular.

– Si el destinatari és el client particular, la factura ha d’emetre en el moment de la meritació d’IVA o el que és el mateix, quan es realitza l’operació. De la mateixa manera, l’enviament de la factura s’ha de fer en el moment de l’emissió.

– En cas que el destinatari de l’operació que es factura sigui professional o empresari, la factura s’ha d’emetre i fer arribar a el client abans del dia 16 del mes següent a aquell en què s’hagi produït la meritació de l’impost o la pròpia operació.

Factures recapitulatives, rectificatives i d’operacions intracomunitàries

Les factures recapitulatives i rectificatives així com determinades operacions intracomunitàries també tenen terminis específics d’expedició i enviament. En el cas de les primeres d’elles, les factures recapitulatives que agrupen diferents operacions d’un sol client sota una mateixa factura, el termini d’emissió i enviament també està supeditat a l’tipus de client: particular o professional o empresari.

– Si la factura recapitulativa està destinada a empresaris o professionals, l’expedició i l’enviament han de realitzar-se abans del dia 16 del mes següent a aquell en el curs de el qual s’hagin realitzat les operacions.

– Si el receptor de la factura recapitulativa és un client particular, la factura s’ha d’emetre i enviar l’últim dia del mes natural en què s’hagin facturat les operacions documentades.

En el cas que el professional o empresari hagi d’emetre factura rectificativa, la seva expedició ha de fer-se en el moment en què l’emissor tingui coneixement de les circumstàncies que l’obliguen a emetre factura rectificativa, el termini d’enviament ha de ser abans del dia 16 del mes següent a aquell en què s’hagi expedit la factura.

En qualsevol cas, l’autònom no podrà emetre una factura rectificativa si han transcorregut més de quatre anys des que s’efectués l’operació que ara es voldria rectificar.

En cas que l’autònom professional o empresari realitzi lliuraments intracomunitarias, l’expedició i l’enviament de la factura s’ha de fer abans del dia 16 del mes següent a aquell en què s’iniciï l’expedició o el transport dels béns amb destinació a client.

Sancions derivades de l’incompliment dels terminis estipulats

En el cas que la factura s’emeti i envieu fora dels terminis establerts, la sanció consistirà en una multa pecuniària proporcional de l’1% de l’import del conjunt de les operacions que han donat lloc a la infracció.

Si l’incompliment és causa de la falta d’expedició de la factura, la multa s’eleva a el 2% de l’import del conjunt de les operacions sobre les que no s’ha emès factura o, en cas que no es pugui determinar aquest import, 300 euros per cada operació respecte de la qual no s’hagi emès la corresponent factura.

I en cas d’emetre una factura falsa? Aquesta infracció es considera greu i comporta una multa de el 75% de l’import del conjunt de les operacions que hagin donat lloc a la infracció.

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis, així com l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, suposa l'acceptació de la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador podent, si així ho desitja, impedir que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de pàgina web. política de cookies. ACEPTAR

Aviso de cookies