Pagaments en efectiu: límits, mètodes i documents acreditatius

Els pagaments en efectiu per part d´empreses, treballadors autònoms o particulars de nacionalitat espanyola o estrangera tenen una sèrie de límits establerts per l´AEAT. L´objectiu de l´Agència Estatal de l´Administració Tributària és reduir i evitar el frau fiscal així com el blanqueig de capitals.

Així com estableix la llei, no podran pagar-se en efectiu les operacions en què una de les parts intervinents es tracti d´un empresari o professional i que a més l´import sigui igual o superior a 2.500 euros o el seu contravalor en moneda estrangera.

En el cas que el pagador sigui una persona física que no té el seu domicili fiscal a Espanya i no actuï com a empresari o professional, l´import es fixa en 15.000 euros.


Què entenem per efectiu?


S´entén com a pagament en efectiu els següents mitjans de pagament:

– Els bitllets i monedes nacionals o estrangeres

– Els xecs bancaris al portador

– Qualsevol altre mitjà físic incloent-hi els electrònics.


Quines obligacions comporten les operacions que no poden pagar-se en efectiu?


Els intervinents en aquestes operacions (empresari, professional o persona física) han de conservar els justificants del pagament durant 5 anys des de la seva data per demostrar que es va efectuar a través d´altres mitjans de pagament diferents de l´efectiu.

Si per qualsevol motiu l´AEAT et demanés justificar un pagament en efectiu, has de saber que per acreditar un pagament en efectiu pots presentar un rebut, una carta de pagament o certificacions acreditatives d´ingrés.

La factura rebuda per part del nostre proveïdor mai seria suficient.


Què passa si incompleixo les limitacions?

Com ja saps, tot incompliment de les normes establertes per llei donen lloc a infraccions.

En aquest cas, l´incompliment de les limitacions als pagaments en efectiu suposen una infracció administrativa que es dóna en el cas que els intervinents paguin l´import total o parcial en efectiu incomplint la limitació indicada.

Tant el pagador com el receptor es faran càrrec de forma solidària de la infracció comesa i de la sanció corresponent. L´Agència Tributària pot exigir l´abonament de la sanció tant al pagador com al comprador o a tots dos.


Quin seria l´import de la sanció en cas d´incompliment?

La sanció per l´incompliment de les limitacions serà el 25% de la base de la sanció. Aquesta base serà igual a la quantia pagada en efectiu, sempre que en les operacions d´import igual o superior a 2.500 euros o 15.000 euros.

Per exemple, una operació entre 2 empresaris l´import és de 10.000 euros el pagament es realitza en efectiu. L´import de la sanció serà del 25% sobre el pagament en efectiu que són 10.000 euros, que suposa una sanció de 2.500 euros.

La infracció esmentada finalitzarà als 5 anys, que començaran a comptar des del dia en què la infracció s´hagués comès.

L´AEAT pot lliurar a qualsevol de les parts en cas que aquest denunciï el pagament en efectiu a l´altra part. Per a això, la denúncia s´ha de fer quan no hagin transcorregut més de 3 mesos des que es va realitzar el pagament indegut. És possible realitzar la denúncia del pagament en efectiu a través del web de l´Agència Tributària o en els registres de les delegacions de l´AEAT.

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis, així com l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, suposa l'acceptació de la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador podent, si així ho desitja, impedir que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de pàgina web. política de cookies. ACEPTAR

Aviso de cookies