Notificacions d´Hisenda durant les vacances

Quan una empresa rep una notificació d’Hisenda a través de la bústia electrònica, disposa de deu dies per accedir-hi. Transcorregut el termini indicat, la notificació s’entén practicada.

Per tant, en el període de vacances s’ha de vigilar que pugui arribar alguna notificació i evitar que es passin els terminis per a recórrer.

A l’estiu, moltes empreses i contribuents tanquen per vacances, però l’Agència Tributària no tanca i durant aquest mes també pot enviar notificacions, que si no es contesten o no es coneixen a temps, poden ocasionar més d’un maldecap.

Els professionals autònoms i empreses poden triar 30 dies naturals cada any per no rebre notificacions de l’adreça electrònica habilitada (DEH). Aquesta entitat és l’encarregada de notificar per via electrònica els actes o resolucions de l’Agència Estatal d’Administració Tributària (AEAT).

Encara que en el cas del col·lectiu d’autònoms aquests enviaments són de caràcter voluntari, l’habilitació per a cada contribuent es porta a terme a través d’una bústia, mitjançant la qual té accés a aquestes notificacions.

L’Agència Tributària s’encarrega de notificar per carta als obligats a rebre comunicacions i notificacions electròniques, la seva inclusió d’ofici. E duu a terme l’assignació d’una DEH, que en els supòsits de noves altes en el cens d’obligats tributaris es podrà realitzar juntament amb la comunicació d’assignació del NIF definitiu.

Pel que fa als efectes de la notificació a la DEH, aquests es produeixen en el moment de l’accés al contingut de l’acte notificat. En el cas que no s’accedeix a la bústia, la notificació s’entén realitzada transcorreguts deu dies naturals des de la seva posada a disposició en aquesta adreça electrònica.

La mateixa normativa estableix, a més, que els autònoms i entitats obligades podran triar trenta dies sense rebre cap tipus de notificació. La intenció és que pugui habilitar un període de vacances a on no es doni per informada l’entitat, quan passin els deu dies reglamentaris. Dit d’una altra manera, que si la persona o persones responsables d’obrir les notificacions estan de vacances, no es passi el termini d’acció o resposta a aquestes notificacions enviades per l’Agència Tributària, i que poden estar relacionades amb inspeccions o requeriments especials sobre tributació i llibres de comptes.

Els dies de cortesia s’han de sol·licitar amb un mínim de set dies d’antelació al començament del període desitjat.

I si les notificacions són al meu domicili?

Quan Hisenda envia una notificació tributària al domicili del contribuent i aquest està absent, l’AEAT la considera notificada a tots els efectes, després del segon intent de lliurament. El problema que planteja aquest fet és que per quan el contribuent s’assabenti de la notificació, ja no es tingui termini per a recórrer i no pugui defensar-se.

El Tribunal Suprem s’ha pronunciat en una sentència amb data 13 maig de 2015. Tot i que el TS no treu validesa formal a les notificacions enviades al mes d’agost, si “pot no donar validesa a les notificacions realitzades en el mes d’agost i en el domicili de l’interessat quan en virtut de les circumstàncies concurrents arriba a la convicció que la notificació no ha arribat a coneixement de l’interessat “.

Quan el contribuent es trobi en aquesta situació, pot interposar una reclamació davant els tribunals economicoadministratius, argumentant i justificant que no era al seu domicili fiscal, no ha rebut la notificació i no ha conegut la seva existència, per poder realitzar les accions pertinents.

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis, així com l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, suposa l'acceptació de la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador podent, si així ho desitja, impedir que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de pàgina web. política de cookies. ACEPTAR

Aviso de cookies