Modificacions en l’impost de successions

Per a les adquisicions derivades de transmissions lucratives (herència o donació) que han tingut lloc a partir de l’1 de maig de 2020, s’incorporen les següents modificacions a l’ISD:

  1. S’introdueixen els coeficients multiplicadors de la quota íntegra en funció, no només del grup de parentiu com fins ara, si no en funció del patrimoni preexistent del contribuent dels Grups I i II (ascendents, descendents i cònjuges). Aquesta mesura incrementaria la quota resultant per a aquells contribuents amb patrimoni preexistent superior a 500.000 € i afectaria tant a Successions com a Donacions.
  2. Es redueixen les bonificacions per parentiu de successions corresponents a el Grup II excepte per a cònjuges, és a dir, la reducció de les bonificacions afectaria a descendents de 21 anys o més i a ascendents, de tal manera que la bonificació prevista oscil·laria entre el 60% i el 0% en funció de la base imposable de cada hereu o beneficiari (amb la normativa actual la bonificació oscil·la entre el 99% i el 20%)

Es mantenen els mateixos percentatges de bonificació per al cònjuge (99%) i per al Grup I (descendents menors de 21 anys). Es preveu així mateix que els contribuents dels grups I i II no tinguin dret a aquesta bonificació en el supòsit en que optin per a aplicar determinades reduccions i exempcions com ara l’exempció per participacions a l’empresa familiar (fins ara l’aplicació de determinades reduccions i exempcions com la de l’empresa familiar, implicava reduir la bonificació per parentiu a la meitat).

Les dues mesures podrien incrementar de manera substancial la tributació de determinats contribuents, així, per exemple, una persona major de 21 anys amb un patrimoni preexistent de 600.000 € que percebi una herència del seu pare resident a Catalunya per un import de 500.000 €, amb la normativa anterior li suposaria una tributació de 3.306 € i amb les modificacions que acaben d’entrar en vigor la seva tributació seria de 30.723 €. Si, en el mateix supòsit, l’import a percebre fos d’1.000.000 €, amb la normativa anterior la seva quota a pagar seria de 28.490 € i amb les modificacions aprovades de 113.451 €.

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis, així com l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, suposa l'acceptació de la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador podent, si així ho desitja, impedir que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de pàgina web. política de cookies. ACEPTAR

Aviso de cookies