La tributació dels vehicles de gerència en l’Impost de Societats

En cas que l’empresa disposi d’un vehicle per a un ús privat o un ús mixt (privat i per el treball) per part de l’Administrador o d’alguns dels socis, i independent que el vehicle sigui de propietat, estigui en règim de rènting o en règim de leasing, la societat ha d’imputar una renda en espècie a l’Administrador equivalent al seu valor normal de mercat. És a dir, la societat no pot deduir i pagar aquest vehicle, sense que el destinatari final tributi per aquest rendiment.

Aleshores, ve la gran pregunta: “I què hem d’entendre per valor normal de mercat?”. La resposta no és senzilla. Haurem entendre per valor normal de mercat, el valor que dues parts independents pactarien per aquesta “posada a disposició” del vehicle. És a dir, hauríem de consultar què cobren empreses dedicades al lloguer de vehicles (AVIS, EUROPCAR, HERTZ, etc… per llogar un vehicle el més semblant al nostre, i d’aquí calcular la retribució en espècie en funció de l’ús particular i / o mixt que es faci.

Estem parlant sobretot de vehicles que per les seves característiques, són clarament d’ús personal de l’Administrador o de la societat. Les característiques que ajuden a separar els vehicles “més perillosos” a aquests efectes són:
a) La marca (Audi, BMW, Mercedes, Land Rover, Lexus, etc …)
b) Els cavalls i la potència (a major potència més clar és que es tracta d’un vehicle per a ús personal)
c) Els acabats (a millors acabats més clar és que es tracta d’un vehicle per a ús personal)
d) El preu de compra (a major preu de compra més clar és que es tracta d’un vehicle per a ús personal)

En tot cas, el valor de mercat de la retribució en espècie imputada al soci o administrador no podrà ser inferior al import de totes les despeses que la societat hagi deduït pel concepte vehicle (benzina, amortització o lloguer, peatges, reparacions, etc…)

Donada la bel·ligerància que la inspecció està prenent amb aquest tipus de vehicle, amb la creació d’una unitat especial a la Direcció Provincial de Barcelona per perseguir aquestes conductes, des de SISQUELLA aconsellem als nostres clients:

  1. No adquirir cap vehicle de gerència a nom de la societat, ni subscriure cap contracte de renting o leasing sense imputar la retribució en espècie que correspongui.
  2. Analitzar amb efectes retroactius (2015 en endavant) la tributació efectuada per la societat i el soci i corregir-la si s’escau. Des de SISQUELLA, restem a la vostra disposició per fer aquest anàlisi

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis, així com l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, suposa l'acceptació de la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador podent, si així ho desitja, impedir que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de pàgina web. política de cookies. ACEPTAR

Aviso de cookies