És possible un acomiadament per absentisme laboral justificat?

La reforma laboral de 2012 va facilitar les rescissions de contracte degudes a absències per malaltia.

El Tribunal Constitucional ha avalat recentment l’acomiadament d’una treballadora per absentisme laboral. La decisió qualifica de legal l’acomiadament objectiu, amb la indemnització corresponent, d’un empleat que falti el 20% o més de dies feiners a la feina de forma justificada durant dos mesos.

Què diu la sentència de Tribunal Constitucional?

La decisió afirma que el límit a el dret a la feina es justifica per la “llibertat d’empresa” i la defensa de la productivitat, “atenent a la singular onerositat que les baixes intermitents i de curta durada suposen per a l’ocupador”. Els jutges assenyalen que la regulació té la “finalitat lícita d’eximir l’empresari de l’obligació de mantenir una relació laboral que ha esdevingut onerosa en excés per l’empresa, per les repetides faltes d’assistència del treballador al seu lloc; aquestes absències intermitents, tot i quan ho siguin per causes justificades, generen un increment de costos laborals que l’empresa no té per què suportar “.

Quin article de l’Estatut dels Treballadors analitza?

El TC analitza l’article 52 d de l’Estatut dels Treballadors, que assegura que l’ocupació podrà extingir-se “per faltes d’assistència a la feina, fins i tot justificades però intermitents, que arribin al 20% de les jornades hàbils en dos mesos consecutius sempre que el total de faltes d’assistència en els 12 mesos anteriors arribi al 5% de les jornades hàbils, o el 25% en quatre mesos discontinus dins d’un període de 12 mesos”.

Des de quan està vigent aquest article?

La reforma laboral de 2012 va facilitar l’acomiadament. Fins llavors, per considerar justificat l’acomiadament per absentisme laboral calia, a més, que l’índex d’absentisme total de la plantilla de centre de treball superés el 2,5% en els mateixos períodes de temps.

Quin tipus d’absències poden donar lloc a l’acomiadament?

Les absències que poden donar lloc a l’aplicació de l’acomiadament per absentisme serien en principi les derivades de malaltia o indisposició de curta durada, hagin donat lloc o no a l’expedició de parts mèdics de baixa. Així, s’exclouen els casos de baixa acordada pels serveis sanitaris oficials amb una durada de més de vint dies consecutius

Afecta a les malalties greus?


No. La llei explicita que no es computaran les absències que obeeixin a un tractament mèdic de càncer o malaltia greu.

I a les baixes per maternitat?

El text a més apunta que no s’inclouran en el càlcul les faltes d’assistència, les absències degudes a vaga legal pel temps de durada de la mateixa, l’exercici d’activitats de representació legal dels treballadors, accident de treball, maternitat, risc durant l’embaràs i la lactància, malalties causades per embaràs, part o lactància, paternitat, llicències i vacances, malaltia o accident no laboral quan la baixa hagi estat acordada pels serveis sanitaris oficials i tingui una durada de més de 20 dies consecutius. Tampoc les motivades per la situació física o psicològica derivada de violència de gènere, acreditada pels serveis socials d’atenció o serveis de salut, segons procedeixi.

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis, així com l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, suposa l'acceptació de la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador podent, si així ho desitja, impedir que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de pàgina web. política de cookies. ACEPTAR

Aviso de cookies