Es fa pública la sentència del TJUE sobre les clàusules IRPH

El passat 3 de març el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va fer pública la sentència per la qual es pronuncia sobre les qüestions que li havien estat plantejades sobre la validesa de les clàusules IRPH incorporades en un contracte de préstec hipotecari en un litigi entre un particular i Bankia.

En primer lloc cal tenir present que la sentència fa referència a l’IRPH Caixes, ja que hi ha un altre índex de referència l’IRPH Entitats que segueix en vigor.

L’origen d’aquesta sentència es troba en un seguit de qüestions sotmeses al criteri del TJUE per una Jutgessa de Barcelona.

La primera és que la validesa de la clàusula que estableix l’índex de referència per al càlcul d’interès l’ha de determinar el jutge que conegui l’assumpte, que haurà de considerar cas per cas si és clara i comprensible. I no només des del punt de vista gramatical sinó que sigui assequible, a qualsevol consumidor mitjà, comprendre el funcionament del càlcul i de valorar-ne les conseqüències econòmiques, havent de comprovar si l’entitat financera va proporcionar al client informació sobre l’evolució en els anys anteriors a la contractació.

Aquesta solució, si bé no generalitza sobre la nul·litat d’aquest tipus de referència, sí que obre la via que els consumidors puguin acudir als tribunals, perquè es deixi sense efecte l’aplicat IRPH Caixes -que aplica uns valors molt més alts que l’EURÍBOR-, no només pel que fa a les quotes que encara resten per pagar fins al venciment de la hipoteca, sinó també respecte a les ja abonades. Amb tot, serà el jutge qui determini si la informació facilitada va ser o no l’adequada. És a dir, és factible que es pugui sol·licitar el rescabalament del diferencial entre l’índex que s’apliqui ara i l’IRPH.

Serveixi com a exemple que si s’aplica l’EURIBOR per substituir l’IRPH, el diferencial pot estar fàcilment en 3 o 4 punts percentuals, el que per a una hipoteca mitjana de 100.000.- € podria arribar a significar una devolució de fins a 200.- € mensuals, per bé que la casuística i aplicació en diferents períodes només permet oferir aquesta dada com a mer exemple.

Tot i que caldrà veure amb quins criteris aplicaran els nostres jutjats aquesta sentència del Tribunal Europeu, els que ofereix la mateixa ja ens permeten estudiar cada cas i, si s’entengués viable, preparar les accions oportunes per a la reclamació.

Per a qualsevol consulta, restem a la vostra disposició.

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis, així com l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, suposa l'acceptació de la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador podent, si així ho desitja, impedir que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de pàgina web. política de cookies. ACEPTAR

Aviso de cookies