Canvis en la gestió dels llibres de registre de l’IRPF el 2020

El llibre registre d’IRPF dels autònoms tindran un nou format a partir del 2020. Tot i que el canvi es va donar a conèixer a principis de març d’aquest 2019, ha estat a finals de juliol quan ha estat aprovat mitjançant l’Ordre HAC / 773/2019 , que regula la gestió dels llibres registres en l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques.

Les principals novetats
La principal novetat d’aquest canvi de l’Agència Tributària és que s’haurà d’anotar en els nous llibres registres d’IRPF el NIF de la contrapart de l’operació. Ara bé, en el cas de factures expedides en què no sigui necessària identificació del destinatari, com en el cas de factures simples, l’anotació individualitzada de les factures es podrà substituir per un seient resum diari.

A més del NIF de l’altra part de l’operació que es tracti, depenent del llibre registre, recorda que s’han de fer altres anotacions relacionada amb l’IRPF com:

– tipus de retenció d’IRPF i import en el llibre registre de vendes i ingressos.

– en el llibre de compres i despeses, per portar correctament les despeses deduïbles, s’ha d’anotar el preu total, el concepte de despesa deduïble, així com la informació relacionada a la retenció de l’emissor de la factura en el cas que n’hi hagi.

Altres Novetats

– Llibres registres de l’IRPF compatibles amb els requeriments de l’IVA.

– Seguir el format de llibre que l’AEAT publicarà al seu web, amb l’objectiu d’oferir seguretat jurídica al contingut del llibre.

Les obligacions dels llibres
Tots els contribuents que estiguin realitzant activitats amb la modalitat simplificada (mètode d’estimació directa), a més dels que realitzen activitat empresarial en estimació directa que no estigui supeditada a caràcter mercantil (d’acord amb el Codi de Comerç) han de portar el llibre registre de ingressos i vendes, de compres i despeses i el llibre registre de béns d’inversió.

A més, els contribuents que realitzen activitats professionals en estimació directa estan obligats a portar llibres d’ingressos, despeses i de béns d’inversió, a més d’un registre de les provisions de fons i bestretes. Així mateix, aquells contribuents que estiguin realitzant activitats empresarials amb rendiment determinat en estimació directa i en el cas que es dedueixin amortitzacions, han de portar un llibre de registre de béns d’inversió al detall. És més, per les activitats amb rendiments nets es tindrà en compte el volum operacional, registrat en el llibre registre d’ingressos o vendes concret.

Com han de realitzar els autònoms la gestió dels registres?
Segons el que determina aquesta disposició, els autònoms hauran de portar els llibres de registre de forma clara i precisa per ordre de dates, expressant els valors sempre en euros, sense espais en blanc, raspadures o ratllades i comptabilitzant per trimestre o per any.

En el cas dels llibres que siguin portats per mitjans electrònics, caldrà conservar els fitxers i arxius perquè serveixin de suport i que els sistemes de codificació utilitzats facilitin la interpretació de les dades.

Finalment, aquells autònoms que realitzin més d’una activitat hauran de portar llibres independents per a cadascuna d’elles, i quan els registres no es portin de forma electrònica hauran de fer constar en el primer foli l’activitat referida.

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis, així com l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, suposa l'acceptació de la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador podent, si així ho desitja, impedir que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de pàgina web. política de cookies. ACEPTAR

Aviso de cookies