Ampliació del permís per naixement de fill fins a les 16 setmanes

Des d’aquest 1 de gener de 2021 s’iguala, per primera vegada, el permís per naixement i cura del menor per a tots dos progenitors, que podran gaudir de 16 setmanes de prestació.

Aquest procés per igualar els dos permisos de manera progressiva ve recollit en el Reial Decret Llei de mesures urgents per a garantia de la igualtat de tracte i d’oportunitats entre dones i homes a la feina i en l’ocupació, aprovat al març de 2019.

Amb l’entrada en vigor d’aquesta norma, l’1 d’abril de 2019, l’anteriorment anomenat permís de paternitat ja passava de 5 a 8 setmanes per a la resta de l’exercici, una durada que s’augmentava fins a les 12 setmanes per a tot 2020, abans de la equiparació a 16 setmanes d’ara.

Novetats en la distribució entre els pares
Des del començament d’any, les 16 setmanes de permís per a tots dos progenitors es poden dividir de la següent manera:

– 6 setmanes obligatòries, ininterrompudes i a jornada completa, posteriors al part (resolució judicial o decisió administrativa en el cas d’adopció). La mare biològica pot anticipar aquest període fins a 4 setmanes abans de la data previsible del part

– Les 10 setmanes restants
 es gaudiran en períodes setmanals, de manera acumulada o interrompuda, dins dels 12 mesos següents al part o bé la resolució judicial o decisió administrativa en el cas d’adopció.

Ampliació del termini del permís de paternitat o maternitat
Hi hauria diversos supòsits que donarien lloc a una ampliació del termini per permís de paternitat o maternitat de 16 setmanes, que serien els següents:

– Ampliació en 1 setmana per cada progenitor per cada fill/a, a partir del segon, en cas de naixement, adopció o acolliment múltiples.

– Ampliació en 1 setmana per cada progenitor en cas de discapacitat del fill/a.

– Ampliació per part prematur i hospitalització (per un període superior a 7 dies) a continuació del part, fins a un màxim de 13 setmanes.

Sol·licitud telemàtica dels períodes de descans per paternitat o maternitat
La Seguretat Social ha habilitat la sol·licitud telemàtica d’aquesta prestació  per evitar els desplaçaments.

Per accedir-hi, simplement cal visitar la seu telemàtica dins el portal «La teva Seguretat Social» amb el certificat digital o amb Cl@u permanent.

Un cop dins, trobareu l’opció de sol·licitar els períodes successius de descans.

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis, així com l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, suposa l'acceptació de la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador podent, si així ho desitja, impedir que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de pàgina web. política de cookies. ACEPTAR

Aviso de cookies