Activitat empresarial o professional quina és la teva?

Distingir entre una activitat professional i una altra d’empresarial resulta clau en l’elecció de l’epígraf de l’IAE, que, al seu torn, determina el tipus de l’IVA i la retenció a compte en l’IRPF aplicables a l’autònom.

Cada vegada són més les persones que es llancen a exercir una activitat per compte propi. Totes han hagut de passar pel procés de fer-se autònomes, òbviament, encara que depenent de les seves circumstàncies particulars, hauran fet més o menys tràmits. En tot cas, n’hi ha un que resulta inevitable: donar-se d’alta en l’impost d’activitats econòmiques (IAE). De fet, tota persona, sigui física o jurídica, que porti a terme qualsevol activitat econòmica a Espanya ha de passar per aquest tràmit.

Per realitzar aquesta gestió correctament és crucial triar l’epígraf de l’IAE que, de manera més fidel, s’aproximi a la teva activitat. Decantar-se per l’un o l’altre tindrà després implicacions, sobretot fiscals, com explicarem més endavant. Per això és necessari conèixer les diferències entre activitat empresarial i professional.

Què és una activitat professional?

Triar de forma adequada l’epígraf que correspon a l’IAE suposa, d’entrada, encasellar el propi treball com a activitat empresarial, professional o artística.

Tot i que sempre convé analitzar cada cas de forma minuciosa, les activitats professionals són aquelles que desenvolupa una persona física de forma individual i directa. Solen associar-se a advocats, arquitectes, notaris o veterinaris, entre d’altres. Si bé tots ells encaixen en aquesta fórmula, també hi caben en professionals com els professors i els agents comercials o d’assegurances, per exemple. Això tot i que no se les sol associar tant amb aquesta categoria, en la qual és molt comú que els seus membres formin part d’un col·legi professional.

Què és una activitat empresarial?

S’entén per activitat empresarial la que té lloc dins d’una organització. Per exemple, un arquitecte que munti una empresa de construcció o que un veterinari faci el mateix respecte a un centre d’atenció per a animals.

Amb tot, cal tenir en compte que una mateixa activitat es pot incloure tant en el camp de les professionals com en el de les econòmiques.

Per què és important distingir entre activitat empresarial i professional?

Les diferències entre activitat empresarial i professional no tenen rellevància en alguns sentits. No obstant això, tenen un paper fonamental en l’elecció de l’epígraf de l’IAE en el qual finalment s’emmarca l’activitat. En funció que sigui un o altre, el tipus sobre l’impost del valor afegit (IVA) variarà, així com la retenció a compte que s’aplicaran en l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF).

Així que, des del punt de vista fiscal, es diferencia igualment l’activitat professional de l’empresarial. D’una banda, es considera un autònom professional aquell que, actuant per compte propi, desenvolupa personalment l’activitat de què es tracti. En el segon cas hi té cabuda un empresari quan l’activitat s’exerceixi com a servei per a una organització empresarial, desvinculada formalment de la personalitat intrínseca del professional.

Tributar com a activitat empresarial o professional

De forma més concreta, la persona que viu d’una activitat professional inclou un percentatge en concepte de retenció de l’IRPF en les factures per a empreses o altres empleats per compte propi.

De la mateixa manera, els treballadors que duen a terme una activitat professional estan exempts tant d’aplicar retenció en les factures que es corresponen a serveis donats a particulars com de presentar pagaments a compte de l’IRPF. Sempre, això sí, que el 70% dels ingressos aconseguits en l’any natural immediatament anterior es trobin sotmesos a retenció.

Per la seva banda, les persones dedicades a una activitat empresarial emeten factures que no es troben subjectes a retenció. No obstant això, sí que tenen l’obligació de liquidar el Model de l’Agència Tributària.

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis, així com l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, suposa l'acceptació de la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador podent, si així ho desitja, impedir que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de pàgina web. política de cookies. ACEPTAR

Aviso de cookies