Què fer davant d’una inspecció d’Hisenda?

El més normal és que hom tingui por de rebre qualsevol comunicació d’Hisenda ja sigui per carta a través de correus o a una visita d’un inspector. No és una cosa tan traumàtica i moltes vegades no passa de ser una simple comprovació de dades. Aquesta pot produir-se de dues maneres: anant el Sots-inspector al domicili de l’empresa, o amb citació d’Hisenda perquè aportem documentació.

Què faig si ve un inspector al meu negoci?

En primer lloc és important saber que perquè l’inspector pugui accedir a les instal·lacions ha de mostrar-nos una ordre d’un jutge que li doni permís per fer-ho i que informi de l’abast de la inspecció. També podrà entrar-hi si nosaltres li donem permís perquè ho faci. Prèviament haurà d’informar sobre els termes de la inspecció i quin és el seu abast. És el nostre dret de ser presents en totes les comprovacions que faci.

En qualsevol cas cal tenir present que si d’entrada es rebutja l’inspector, es dona una mala imatge i a mig termini pot jugar en contra teva.

Què faig si rebo una carta d’Hisenda?

Les cartes d’Hisenda són certificades i haurem de signar la seva recepció. És important rebre-les i no rebutjar-les, ja que, si intenten comunicar-nos i no ho aconsegueixen, ens faran la notificació pel Butlletí Oficial de l’Estat o província, i és probable que no ens n’assabentem. Una vegada que sigui publicat o que l’haguem rebut començarà el procediment. És aconsellable que anotem la data de recepció.

Hem de llegir tota la comunicació. S’hi recull tota la informació necessària per saber quin és el següent pas que hem de fer.

També podem rebre un requeriment en el qual se’ns demani comparèixer a Hisenda davant d’un Agent Tributari per a una comprovació de dades, per a la qual cosa se’ns exigeix portar una documentació concreta. Si l’Agent tributari notés alguna cosa que no li quadrés, podria desviar el cas al departament d’inspecció.

També podem rebre una comunicació en la qual se’ns informa que han iniciat un procediment, normalment acompanyada d’una declaració paral·lela, perquè veiem la diferència amb la nostra declaració. Se’ns donarà un model per realitzar les nostres al·legacions.

Com contesto la carta?

Per a contestar les cartes, hem d’utilitzar el model d’al·legacions que les acompanyen. El termini sol ser de deu dies hàbils, és a dir, no compten ni dissabte, diumenges ni festius. Pots ampliar el termini per donar-li resposta a Hisenda sempre que:

– demanis l’ajornament abans de la finalització del termini.
– justifiques les raons per les quals sol·licites l’ajornament.
– que l’ajornament sol·licitat no suposi un perjudici a tercers.

A partir d’aquí, hi ha dues opcions, una per indicar que s’està d’acord amb la comunicació rebuda i una altra per a assenyalar que no s’hi està d’acord. En aquest últim cas caldrà realitzar les oportunes al·legacions.

Un cop haguem omplert el model procedim a lliurar-lo al Registre de la delegació d’Hisenda que ens correspongui dins del termini.

Consells

Els inspectors, sots-inspectors i agents tributaris són persones i són molt diferents uns dels altres. N’hi ha de flexibles i n’hi ha que no en passen ni una. Els únics consells que podem donar-vos per quan estigueu davant d’un d’ells, tenint en compte això, són els següents:

– Doneu-li a l’inspector únicament la documentació que ell mateix us vagi demanant. No poseu tota la documentació sobre la seva taula perquè la vagi revisant. Òbviament no porteu res que no sigui el que us hagin sol·licitat en l’escrit que vau rebre.

– Quan us facin preguntes, limiteu-vos a respondre el que us preguntin, no doneu més informació de la necessària.

En qualsevol cas és recomanable que la inspecció sigui portada per un professional, que tindrà més experiència en el tràmit.

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis, així com l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, suposa l'acceptació de la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador podent, si així ho desitja, impedir que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de pàgina web. política de cookies. ACEPTAR

Aviso de cookies