Nova prestació per als autònoms que pateixin un accident laboral

L’acabat d’estrenar any 2020 ens porta un nou paquet d’ajuts per a l’autònom. Publicat al BOE, el 13 de desembre de 2019, conté una sèrie de prestacions per a aquells treballadors per compte propi que hagin patit un accident laboral o malaltia professional.

En què consisteix la reserva assistència social?

Està destinada a cobrir situacions sobrevingudes d’especial necessitat com a conseqüència d’un accident de treball o d’una malaltia professional.

Algunes de les possibles prestacions que poguessin atorgar com a conseqüència d’un accident de treball o d’una malaltia professional, són relatives a la rehabilitació, recuperació, reorientació professional o mesures de suport destinades a l’adaptació de mitjans essencials i llocs de treball i podran ser implementades per les mútues col·laboradores de la Seguretat Social atenent a la seva disponibilitat pressupostària i a l’estat o situació de necessitat de beneficiari.

El primer pas perquè en puguin ser beneficiaris és l’existència d’un informe del personal sanitari de la mútua o els serveis socials que acreditin la situació de l’autònom.

A continuació detallem tots els tipus d’ajuts disponibles:

Rehabilitació i recuperació

Ajuda per a costejar l’estada en un centre sanitari de llarga durada, les despeses vinculades a l’ingrés d’un treballador a un centre hospitalari, per compensar les despeses de trasllat, estada i dietes del treballador, del familiar acompanyant o de la persona que tingui cura a l’ treballador hospitalitzat com a conseqüència d’un accident de treball o d’una malaltia professional. També ajuda per a pròtesis i ajudes tècniques no reglades i per a tractaments mèdics o teràpies no reglades.

Reorientació professional i adaptació de el lloc de treball

Per sufragar al treballador les despeses ocasionades per la realització de cursos de formació professional orientats a millorar la seva formació o a facilitar la inserció sociolaboral dels treballadors en els supòsits de pèrdua de l’ocupació com a conseqüència de l’accident de treball o de la malaltia professional soferts, inclosa la concessió de beques durant el desenvolupament de la formació professional.

Per sufragar les despeses en què incorri el treballador autònom al suprimir barreres i adaptar el lloc en què desenvolupa la seva activitat, a les noves necessitats sorgides després de l’accident de treball o la malaltia professional.

Adaptació dels mitjans essencials per al desenvolupament de les activitats bàsiques de la vida diària

Ajuda per a l’eliminació de barreres a l’habitatge habitual, per sufragar el cost que suposa l’adaptació de l’habitatge habitual i l’eliminació de barreres arquitectòniques per adequar l’habitatge a l’estat del treballador a conseqüència de l’accident de treball o malaltia professional.

Ajuda per a l’adaptació de vehicle per sufragar l’adaptació de el vehicle a l’estat físic del treballador, resultant de l’accident de treball o de la malaltia professional ocorreguts.

Comprendrà l’adaptació d’un vehicle propietat del treballador accidentat o del familiar, cònjuge o parella de fet, que convisqui amb ell, així com l’adaptació de vehicle de nova adquisició per a ús del treballador accidentat.

Suport domiciliari per al desenvolupament de les activitats bàsiques de la vida diària, com a conseqüència d’un accident de treball o d’una malaltia professional que, en el moment de l’alta hospitalària o mèdica, necessitin serveis d’ajuda per realitzar les activitats bàsiques de la vida diària (per exemple: ajuda domiciliària, suport a les tasques de la llar, menjar a domicili, neteja personal, etc.), quan no existeixi un familiar o parella de fet, integrants de la unitat de convivència que estigui en condicions de poder prestar el suport domiciliari.

Ajuda per a l’accés a les noves tecnologies de la informació i comunicació, per adquirir dispositius informàtics quan es trobin en situació d’incapacitat permanent com a conseqüència d’un accident de treball o malaltia professional, sempre que presentin limitacions sensorials o de mobilitat importants.

Altres prestacions

Complement a l’auxili per defunció, al drethavent del treballador mort com a conseqüència d’un accident de treball o d’una malaltia professional, que s’hagi fet càrrec de les despeses de sepeli.

Ajuda per a la formació en la cura de persones en situació de gran invalidesa, a les persones que s’encarreguin de la cura dels treballadors en situació de gran invalidesa resultant de l’accident de treball o malaltia professional soferts, per a la realització de cursos de formació destinats a la seva cura i atenció, que tinguin la condició de beneficiari de conformitat amb els disposat en l’apartat segon d’aquesta resolució.

Ajuda per al manteniment de la possessió o gaudi de l’habitatge habitual, de pagament únic als treballadors per cobrir les despeses de lloguer o amortització de crèdits hipotecaris en els supòsits en què, com a conseqüència de l’accident de treball o malaltia professional, es produeixi la pèrdua de l’ocupació o una altra situació similar de vulnerabilitat, durant l’any següent a el fet causant.

Qui podran ser beneficiaris?

Tant els treballadors com els seus drethavents podran accedir a el paquet de prestacions inclosos en la Reserva Assistència Social.

Entenent per aquests les persones que succeeixen en els seus drets al treballador mort, com a conseqüència de l’accident de treball o malaltia professional, inclosa la parella de fet el treballador i tot en els casos en què no tingui drets successoris del treballador mort, i ha de trobar-se tots ells en especial estat o situació de necessitat.

Podran ser subjectes beneficiaris de les prestacions complementàries:

– La persona treballadora, pels danys soferts com a conseqüència d’un accident de treball o d’una malaltia professional, encara amb posterioritat a la pèrdua de l’ocupació, sempre que quedi acreditat amb el corresponent informe mèdic que són conseqüència directa de l’accident de treball o de la malaltia professional.

– El cònjuge o la parella de fet el treballador i tot en els casos en què no tingui drets successoris del treballador mort i els fills del treballador accidentat. En ambdós supòsits, han de constituir una unitat de convivència amb el treballador.

– En defecte dels anteriors: els néts; i, a falta d’ells, els pares. En ambdós supòsits, han de constituir una unitat de convivència amb el treballador.

– Podrà ser beneficiari de la prestació d’auxili per defunció qualsevol familiar, cònjuge o parella de fet que tingui la condició de drethavent i hagi fet front a les despeses del decés.

 

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis, així com l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, suposa l'acceptació de la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador podent, si així ho desitja, impedir que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de pàgina web. política de cookies. ACEPTAR

Aviso de cookies