Nou pla de mesures de suport a la liquiditat i la solvència d’autònoms i empreses

S’ha publicat el RDL 34/20 de mesures urgents per donar suport a la liquiditat i la solvència d’empreses i treballadors autònoms. El Govern va prendre cartes en l’assumpte per tractar d’apuntalar la liquiditat i la solvència de les empreses espanyoles davant d’una segona onada de coronavirus. El nou paquet, entre altres coses, flexibilitza els crèdits avalats per l’Estat, amplia la moratòria concursal, blinda els sectors estratègics davant inversions foranes, incorpora noves ajudes i facilitats tributàries.

Actualment, hi ha dues línies de finançament de l’ICO que estan en vigor perquè, tant empreses com a professionals, puguin accedir-hi per solucionar els problemes econòmics i de liquiditat derivats de la crisi de l’Covid19: Una de 100.000 milions d’euros i una altra de 40.000 milions d’euros dirigida a sufragar inversions. Aquestes línies de finançament es podien sol·licitar fins al 31 de desembre de 2020, termini que ara ha estat ampliat per l’Executiu fins al 30 de juny de 2021.

Així mateix, el termini per a la devolució d’aquests crèdits ICO passa dels tres anys actuals fins a vuit anys amb l’ampliació també de el període de carència de dotze mesos fins-quatre mesos.

A més, l’Executiu ha assenyalat que les entitats bancàries, que hauran de respondre a les sol·licituds d’ampliació en un termini màxim de 30 dies, no podran augmentar de forma injustificada el tipus d’interès ni exigir la contractació de productes vinculats.

Finalment, amb l’objectiu de reduir els terminis de concessió d’aquests crèdits, es facultarà l’ICO perquè sol·licitar informació de clients que estan rebent finançament avalat per consultar quines posicions tenen en altres bancs. També es preveu una rebaixa de l’50% en els aranzels notarials i registrals en registrar les operacions d’ampliació i s’autoritza a l’ICO a dirigir-se directament a la Central d’Informació de Riscos del Banc d’Espanya (CIRBE) per agilitzar la comprovació dels impagats que li comuniquin les entitats financeres.

Requisits per a sol·licitar ampliació de carència o amortització de l’ICO
Únicament es podran veure beneficiats de l’ampliació tant dels períodes de carència, com dels d’amortització d’aquests crèdits, aquells que compleixin amb els requisits inicials per a la concessió d’un crèdit ICO. Tenir domicili social a Espanya, que s’hagin vist afectats pels efectes econòmics del COVID-19 i compleixin les següents condicions:

– No poden figurar en situació de morositat en la consulta als fitxers de la Central d’Informació de Riscos del Banc d’Espanya (CIRBE) a 31 de desembre de el 2019.

– No poden estar subjectes a un procediment concursal a data de 17 de març de 2020, bé per haver presentat sol·licitud de declaració de concurs, o per donar-se les circumstàncies a què es refereix l’article 2.4 de la Llei 22/2003, de 9 de juliol, perquè el concurs sigui sol·licitat pels seus creditors.

– Per demostrar que la caiguda d’ingressos és deguda als estralls econòmics ocasionats per la pandèmia del Covid-19, han d’acreditar que a 2019.12.31 no es trobaven en situació de crisi, d’acord amb els criteris establerts en l’article 2 (18 ) de el Reglament de la Comissió Nº 651/2018, de 17 de juny de 2014, pel qual es declaren determinades categories d’ajuts compatibles amb el mercat interior.

– D’altra banda, és obligatori que els préstecs i operacions hagin estat formalitzats o renovats a partir de el 18 de març de 2020, i el finançament avalada no es podrà aplicar a la cancel·lació o amortització anticipada de deutes preexistents.

A més, la normativa obliga que les entitats bancàries no facin increments injustificats en els tipus d’interès, ni s’exigeixi la contractació d’un producte vinculat.

Blindatge a la inversió estrangera
Una altra de les mesures de el pla aprovat és l’extensió fins al 30 de juny del blindatge davant inversions estrangeres que opera sobre sectors estratègics. Així, fins llavors, adquirir més del 10% d’una cotitzada espanyola, o de no cotitzades quan l’operació superi els 500 milions, haurà de comptar amb el vistiplau de Govern espanyol.

En paral·lel, a través de la Companyia Espanyola d’Assegurances de Crèdit a l’Exportació (CESCE), Economia ha creat una línia extraordinària de cobertura de circulant per 1.000 milions, ha ampliat en 100 la línia d’avals per a pimes i no cotitzades, i ha creat una altra de cobertura per cotitzades per 1.000 milions, fins a desembre de 2021.

Moratòria concursal
Una altra de les potes d’actuació de el pla és l’extensió de el 30 d’octubre de 2020 fins el 14 de març de 2021 a la suspensió dels procediments concursals voluntaris o necessaris, en la petició que facin deutors i creditors, respectivament, i en la seva admissió per part de jutge.

En paral·lel, la norma també s’amplia l’abast temporal de les mesures d’inadmissió a tràmit pel jutge de les sol·licituds d’incompliment de conveni que presentin els creditors i de les sol·licituds d’incompliment d’acord de refinançament.

Finalment, la norma també eleva de 500 a 1.000 milions el llindar de cotització a partir de el qual és obligatori passar de l’antic Mecanisme alternatiu borsari (MAB) a el mercat continu, per tal d’evitar que les majors exigències d’informació que imposa aquest últim parquet acabi per desincentivar les empreses a seguir creixent.

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis, així com l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, suposa l'acceptació de la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador podent, si així ho desitja, impedir que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de pàgina web. política de cookies. ACEPTAR

Aviso de cookies