La Llei de Secrets Empresarials entra en vigor

Fins ara no existia a Espanya una llei específica que regulés els secrets empresarials, que es protegien a través de diferents normes disperses en el Codi penal o en la Llei de competència deslleial i, principalment, a través de clàusules contractuals.

La LSE té per objecte protegir els secrets empresarials, per a això defineix què s’ha d’entendre per tals, quan la seva obtenció, utilització o revelació són il·lícites i quines són les accions per a la seva defensa.

Recopilem a continuació les novetats més rellevants que introdueix la LSE.

Què es considera ´secret empresarial´?

En l’article 1 es defineix Secret Empresarial com qualsevol informació o coneixement, inclòs el tecnològic, científic, industrial, comercial, organitzatiu o financer, que reuneixi les següents condicions:

a) Ser secret, en el sentit que, en el seu conjunt o en la configuració i reunió precises dels seus components, no és generalment conegut per les persones pertanyents als cercles en què normalment s’utilitzi el tipus d’informació o coneixement en qüestió, ni fàcilment accessible per a elles;

b) tenir un valor empresarial, ja sigui real o potencial, precisament per ser secret, i

c) haver estat objecte de mesures raonables per part del seu titular per mantenir-lo en secret.

Quines actuacions es consideren il·lícites a l’empara de la LSE?

D’acord amb el disposa la Llei, constitueixen violació de secrets empresarials les següents actuacions:

– L’obtenció de secrets empresarials sense consentiment del seu titular quan es dugui a terme mitjançant l’accés, apropiació o còpia no autoritzades de documents, objectes, materials, substàncies, fitxers electrònics o altres suports, que continguin el secret empresarial o a partir dels quals es pugui deduir; i qualsevol altra actuació que, en les circumstàncies del cas, es consideri contrària a les pràctiques comercials lleials.

– La utilització o revelació d’un secret empresarial obtingut de forma il·lícita, o per haver incomplert un acord de confidencialitat o qualsevol altra obligació de no revelació del secret empresarial.

D’altra banda, la Llei també estableix determinats supòsits en què l’obtenció de la informació constitutiva d’un secret empresarial es considera lícita sempre que la mateixa s’obtingui per algun dels següents mitjans:

a) El descobriment o la creació independents;

b) L’observació, estudi, desmuntatge o assaig d’un producte o objecte que s’hagi posat a disposició del públic, sense que hi hagi obligació de confidencialitat;

c) L’exercici del dret dels treballadors i els representants dels treballadors a ser informats i consultats, de conformitat amb el Dret europeu o espanyol i les pràctiques vigents;

d) Qualsevol altra actuació que, segons les circumstàncies del cas, resulti d’acord amb les pràctiques comercials lleials.

Per a la defensa dels secrets empresarials la Llei estableix un ampli catàleg d’accions que els titulars dels secrets podran emprendre davant els infractors dels mateixos, com ara, de declaració, de cessació o prohibició, d’aprehensió de les mercaderies infractores, de remoció, d’atribució de les mercaderies infractores en propietat, d’indemnització de danys i perjudicis i de publicació de la sentència.

Finalment, per tal d’evitar que els titulars de secrets empresarials infringits deixin de protegir els seus drets, precisament per evitar una encara major difusió dels seus secrets, la Llei faculta els jutges que coneguin de plets relatius a violacions de secrets empresarials per adoptar mesures dirigides a protegir les informacions o documents que puguin constituir secrets empresarials i que formen part del procediment, com ara restringir el nombre de persones que puguin accedir a determinats documents, limitar el nombre d’assistents a les vistes o publicar versions no confidencials de les resolucions que es dictin.

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis, així com l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, suposa l'acceptació de la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador podent, si així ho desitja, impedir que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de pàgina web. política de cookies. ACEPTAR

Aviso de cookies