He de fer un Pla d’Igualtat per a la meva empresa?

Un Pla d’Igualtat d’Empresa és un instrument tècnic que permet a l’empresa realitzar un diagnòstic sobre la situació de les dones i homes que formen part de la plantilla. Es tracta d’avaluar la política salarial, el procés d’accés i promoció, el sistema de formació i la cultura laboral, amb la finalitat de tenir una idea clara de la situació de les treballadores i treballadors per comprovar si hi ha situacions de desigualtat que poguessin vulnerar els drets laborals de les treballadores.

Un cop realitzat l’estudi, es dissenya de manera negociada amb l’empresa i representants de les persones treballadores el Pla d’Igualtat d’Empresa, que consisteix en un conjunt d’actuacions que al llarg d’un període de temps determinat tractaran d’impulsar la igualtat d’ oportunitats entre les treballadores i els treballadors.

Està obligada la meva empresa a disposar d’un Pla d’Igualtat?

1. Empreses de més de 50 treballadors

Les empreses amb cinquanta o més persones en plantilla tenen l’obligatorietat de dissenyar un Pla d’Igualtat d’Empresa consensuat, que a més ha de ser inscrit en un registre públic creat a l’efecte. Aquesta obligació s’implantarà de forma gradual en els pròxims anys en funció de la mida de la seva empresa. En concret:

– Si té de 50 a 100 treballadors disposarà d’un període de tres anys per aprovar el pla d’igualtat. Així, haurà tenir-lo a partir del 7 de març de 2022.

– Si la seva empresa té entre 101 i 150 treballadores, disposarà de dos anys, per la qual cosa haurà de comptar amb el pla a partir del 7 de març de 2021.

– I si la seva plantilla és d’entre 151 i 250 empleats, tindrà un any, i ha de disposar del pla a partir del 7 de març de 2020.

Aquest requeriment afecta tot tipus d’empreses, tant públiques com privades. Igualment, no importa el camp d’intervenció: la indústria, els serveis, l’agricultura, etc.

Si les empreses contracten amb les administracions han de contemplar, que en les licitacions s’estableixen clàusules que fan prevaldre les empreses que compten amb Plans d’Igualtat.

2. Quan ho estableixi el conveni col·lectiu

Independentment del nombre de treballadors que tingui l’empresa, si el conveni col·lectiu al qual és aplicable indica que és necessari comptar amb un Pla d’Igualtat, l’empresa haurà de implantar-lo en els termes previstos en el mateix.

3. Quan les autoritats així ho exigeixin

Una empresa es pot veure amb l’obligació d’haver d’implantar un Pla d’Igualtat si l’autoritat laboral així ho ha acordat després d’un procediment sancionador.

Objectius del Pla d’Igualtat a l’empresa


Mitjançant la implantació d’un Pla d’Igualtat l’empresa reforça el compromís amb els seus treballadors, tant homes com dones, i pretén aconseguir:

– L’eliminació de les discriminacions per raons de sexe.

– La modificació de la conducta d’homes i dones basada en idees d’inferioritat o superioritat.

– La igualtat d’oportunitats entre homes i dones.

– Prevenir l’assetjament sexual o l’assetjament per raó de sexe.

– Millorar la conciliació personal, familiar i professional.

– Implantar un codi de conducta que protegeixi l’empresa i als empleats.

Tots aquests objectius són els que es vagin avaluant amb el temps a fi de determinar si s’està duent a terme correctament l’aplicació del Pla d’Igualtat.

Què sancions existeixen per a les empreses que no compleixen els plans d’igualtat?

– La pèrdua automàtica d’ajuts, bonificacions i, en general, dels beneficis derivats de l’aplicació dels programes d’ocupació, amb efectes des de la data en què es va cometre la infracció.

– L’exclusió automàtica de l’accés a aquests beneficis durant sis mesos.

– No obstant, en el cas de les infraccions molt greus referides als supòsits de discriminació directa o indirecta per raó de sexe, les sancions poden ser substituïdes per l’elaboració i aplicació d’un pla d’igualtat a l’empresa, si així es determina per l’autoritat laboral competent.

– No complir amb les obligacions que en matèria d’igualtat estableix l’Estatut dels Treballadors pot donar lloc també a sancions econòmiques, amb multes d’entre 626 i 6.250 euros. Si la infracció és molt greu, és a dir, no elaborar o no aplicar el pla d’igualtat, les multes poden oscil·lar entre 6.251 i 187.515 euros.

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis, així com l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, suposa l'acceptació de la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador podent, si així ho desitja, impedir que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de pàgina web. política de cookies. ACEPTAR

Aviso de cookies