Com, quan i per què he de canviar la meva base de cotització?

Tots els autònoms en algun moment ens hem plantejat canviar la base de cotització, arran que hem agafat una baixa per malaltia, accident, o simplement quan vam començar a pensar com quedaria la nostra jubilació.

En 2018 es van introduir canvis en la normativa laboral, que afectaven directament el règim especial dels treballadors autònoms, pel que fa a la tramitació de baixes / altes o modificació de les bases de cotització.

En aquest article t’expliquem amb detall quan i com pots modificar la teva base de cotització com a autònom.

Què és la quota d’autònom?

Les quotes d’autònom són els pagaments que es realitzen mensualment pels treballadors per compte propi a la Seguretat Social.

Què és la base de cotització?

Tot autònom pot triar lliurement la seva base de cotització resultant d’aquesta elecció la quota de la seguretat social. La base de cotització mínima per a un autònom és de 944,40 euros, però, es podria modificar a l’alça el que suposaria el pagament d’una major quota de la seguretat social. Reiterar que és la base de cotització de l’autònom la que s’empra per calcular i determinar les quanties a cobrar en prestacions socials en cas de baixa mèdica o cessament d’activitat, així com la futura pensió de jubilació. Com és lògic, com més gran sigui la base de cotització més gran serà la prestació que rebi l’autònom.

Els autònoms poden triar la seva base de cotització sense haver de representar la seva facturació real, dins dels marges que, normalment cada any, marca el govern. No obstant això, aquesta llibertat d’elecció es veu restringida a partir dels 47 anys, on hi ha límits en la quantitat mínima o màxima de cotització.

La base mínima es estable per al 2020 en 944,40 €, mentre que la màxima és de 4.070,10 €.

Hi ha moltes més regles que pots consultar a la Seguretat Social.

Com es pot canviar la base de cotització?

La Seguretat Social permet modificar la base de cotització, de manera que, si l’autònom ho desitja pot incrementar o disminuir la quota a ingressar cada mes. Per a això, s’estableixen els següents terminis:

– Entre l’1 de gener i el 31 de març, amb efectes del canvi des de l’1 d’abril següent.
– Entre l’1 d’abril i el 30 de juny, amb efectes del canvi des de l’1 de juliol següent.
– Entre l’1 de juliol i el 30 de setembre, amb efectes del canvi des de l’1 d’octubre següent.
– I entre l’1 d’octubre i el 31 de desembre, amb efectes del canvi des de l’1 de gener de l’exercici següent.

D’aquesta manera, l’autònom pot canviar la seva base de cotització tantes vegades com vulgui de forma telemàtica, a través de la seu electrònica de la Seguretat Social.

Bases de cotització autònom i quotes

En el següent paràgraf pot veure algunes de les bases de cotització vigents i les quotes a ingressar en el seu cas mensualment:

– Mínima: 944,40 € -> Té una quota de 283,32 €
– Màxima: 4.070,10 € -> Té un quota de 1.221,03 €
– Base de 1.214,10 € -> Té una quota de 364,22 €

Qüestiona tots aquests elements en decidir si vols o no canviar la teva base. Lògicament els teus ingressos seran la qüestió fonamental.

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis, així com l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, suposa l'acceptació de la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador podent, si així ho desitja, impedir que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de pàgina web. política de cookies. ACEPTAR

Aviso de cookies