Així serà la desescalada: mesures en cada fase

El Govern va presentar el 28 d’abril el Pla de desescalada davant de la crisi provocada pel Coronavirus (COVID-19), denominat “Pla per a la Transició cap a una nova normalitat”, que consta de quatre fases (Fase 0, Fase 1, Fase 2 i Fase 3), a través de les quals s’aniran obrint sectors econòmics i s’aniran flexibilitzant les limitacions i contacte social de la població en funció de l’avenç de la pandèmia a cada regió. Aquest Pla de desescalada s’iniciarà el proper 4 de maig i, en el millor dels escenaris, finalitzarà el 21 de juny.

Calendari de el Pla per a la Transició cap a una nova normalitat

Les quatre fases del Pla de desescalada de Govern són la Fase 0 que, com a mínim, comprendrà del 4 al 10 de maig; la Fase 1 que, com a mínim, comprendrà de l’11 al 24 de maig; la Fase 2 que, com a mínim, comprendrà del 25 de maig al 8 de juny i la fase 4 que, com a mínim, comprendrà del 9 al 21 de juny, començant, en el millor dels escenaris, el 26 de juny l’anomenada nova normalitat.

A nivell general, la circulació de la població entre províncies estarà prohibida durant tot el Pla de desescalada. Amb limitacions, es permetrà la circulació intraprovincial, però la interprovincial no estarà permesa, llevat que sigui per motius de treball o per acudir a una vetlla. Així mateix, s’estableix com a altament recomanable l’ús de mascareta en centres de treball, llocs públics i transport públic.

Fase 0: Locals amb cita prèvia

En concret, el pla recull una primera ‘fase cero’ en què es permetran “petites escletxes d’activitat econòmica”, amb l’obertura de petits locals i establiments amb cita prèvia per a l’atenció individual de clients, com ara l’obertura de restaurants amb servei de menjar per emportar a domicili, sense consum en local i amb la “màxima” protecció.

Fase 1: petits comerços i terrasses, amb limitacions

Amb la ‘fase 1 ‘, que en principi s’iniciarà l’11 de maig de forma generalitzada, es produirà l’inici parcial d’activitats, amb l’obertura del petit comerç a peu de carrer amb condicions “estrictes” de seguretat, però no s’obriran els centres o grans parcs comercials on són més probables les aglomeracions.

Per a aquesta fase es recull l’obertura de terrasses en la restauració amb una limitació de l’ocupació del 30% -posteriorment ampliat a 50%- i en hostaleria una fase inicial d’obertura, incloent hotels i allotjaments turístics però excloent les zones comunes i amb determinades restriccions fixades per Sanitat.

Horari preferent per a majors de 65 anys

A més, els locals s’obriran amb un horari preferent per a majors de 65 anys, que serà un col·lectiu prioritari, es reprendrà l’activitat de el sector agroalimentari i pesquer i els llocs de culte obriran amb un aforament d’un terç.

Fase 2: Espai interior de locals i tornada a l’oci i la cultura

Per a la ‘fase 2’ o fase “intermèdia”, si es compleixen els marcadors, es preveu l’obertura de l’espai interior de locals de restauració, amb un terç d’aforament i només per al servei de taules, l’inici de el curs escolar al setembre i la represa de la caça i pesca esportiva.

També tornarà l’oci i la cultura, amb cinemes, teatres i auditoris amb butaques preassignades i la limitació d’aforament a un terç, i activitat de visita de monuments i sales d’exposicions i de conferències amb un terç d’aforament, a el temps que es podran celebrar actes i espectacles culturals amb menys de 50 persones en llocs tancats, també amb un terç d’aforament.

Si l’espectacle és a l’aire lliure es permetrà quan congreguin a menys de 400 persones, sempre que sigui assegut. Els llocs de culte limitaran l’aforament al 50% en aquesta segona fase.

Fase 3: Se suavitzaran més les limitacions

Amb la ‘fase 3’ o fase “avançada” i l’última fins a recuperar la “nova normalitat”, un cop es compleixin els marcadors exigits, es flexibilitzarà la mobilitat general però es mantindrà la recomanació de l’ús de mascareta fora de la llar i en el transport públic.

En l’àmbit comercial es limitarà l’aforament al 50% i es fixarà distància mínima de dos metres, en restauració se suavitzaran una mica més les limitacions d’aforament i ocupació, però sempre sota “estrictes condicions de separació”.

Pot tornar a treballar un treballador inclòs en un ERTO?

Perquè un treballador inclòs en el ERTO pugui tornar a l’activitat, haurà de desafectar de l’ERTO seguint els següents passos:

1. Comunicar a Departament de treball de la seva assessoria, amb caràcter previ a que comenci a treballar, la intenció de desafectar perquè hem d’informar la seva nova situació tant al SEPE com a la Seguretat Social.

2. comunicar-ho al treballador amb l’antelació suficient.

3. Les conseqüències de la desafectació són:

a) Per al treballador: cobrarà la prestació per desocupació fins al dia anterior a l’inici de la feina i a partir d’aquest dia ha de percebre el salari directament de l’empresa.

b) Per a l’empresa: començarà a pagar salari a treballador i les quotes de la Seguretat Social ja no hi seran exonerades.

En conseqüència, tant empresa com a treballador, tornen a la situació i obligacions anteriors a la presentació de l’ERTO.

Cal tenir en compte que un cop desafectat el treballador, no podem tornar a afectar-lo a l’ERTO. En cas de voler incloure’l en un ERTO, hauria de presentar un nou ERTO, havent d’analitzar les conseqüències i els costos derivats.

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis, així com l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, suposa l'acceptació de la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador podent, si així ho desitja, impedir que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de pàgina web. política de cookies. ACEPTAR

Aviso de cookies